facebook
menu

Stránky Prostějovského lukostřeleckého oddílu

lukostřelba, střelba z luku, reflexní luk, kladkový luk

Novinky
Naše úspěchy
Aktuální závody v České republice
Střelba pro veřejnost
Kontakt

Sezóna 2009

19. 09. 2009

Letošní sezóna opět navázala na ty neméně úspěšné sezóny z předešlých let. Prostějovští lukostřelci opět dosahovali výborných výsledků jak na mezinárodních závodech tak i v nejvyšších soutěžích na české lukostřelecké půdě.

Sezóna 2008/2009 byla zahájena halovými soutěžemi, které vyvrcholily v Mistrovství české republiky v kategorii žáků, dorostu a dospělých. V nejmladší kategorii jsme získali bronzovou medaili zásluhou Terezy Mikolášové. V kadetech prokázal svou formu Vojta Dub, který ve finále porazil týmového kolegu Mirka Hudce. Družstvo kadetů doplněné o staršího žáka Petra Musila následně získalo stříbrnou medaili v týmové soutěži. Juniorského MČR se nezúčastnil František Hajduk, který si to však vynahradil úspěšnou účastí na MČR dospělých. Jak již bývá jeho zvykem, dokázal se prosadit mezi zkušenými střelci a toto MČR vyhrál. Letošní Mistrovství světa se konalo v polském Rzesowe. První mezinárodní halový start si zde vyzkoušel Mirek Hudec. V silné konkurenci skončil na 35.místě, těsně za postupujícím 32.místem.

S prvními jarními slunečnými dny se lukostřelci přesunuli na otevřené lukostřelnice. Vrcholem sezóny byly opět MČR a mezinárodní závody. Prvním MČR ve venkovní sezóně bylo MČR žáků. Největším úspěchem byla bronzová medaile Petra Musila, který si zpravil chuť po mnoha čtvrtých místech. Dílčími úspěchy byly zisky medailí našich střelců na jednotlivých tratích.

Na MČR dorostu jsme měli zastoupení jak v kadetské tak i v juniorské kategorii. Zejména mladší kategorii kadetů ovládli opět naši střelci. Mirek Hudec získal zlatou medaili a hned za ním skončil Vojta Dub se ziskem stříbrné medaile. Družstvo kadetů doplněné o staršího žáka Petra Musila získalo taktéž zlatou medaili. V juniorské kategorii hájil naše barvy Fana Hajduk a Jakub Kubica. Fana obsadil ve výsledném zúčtování nepopulární čtvrtou příčku a Jakub příčku sedmou. Družstvo juniorů doplněné o vsetínského Ondru Meluzína získalo bronzovou medaili. MČR dospělých bylo posledním mistrovským závodem tohoto roku. Naši lukostřelci odjížděli na šampionát s velkými ambicemi v soutěži družstev. Zisk zlaté medaile byl úspěšnou tečkou za velmi vydařenou sezónou našeho mužského týmu, který k zisku medaile přidal i mnohé překonání českých rekordů v této kategorii. V jednotlivcích si svou letošní vysokou úroveň udržel Kamil Kovář, který v kvalifikaci obsadil třetí příčku. Vyřazovací souboje mu však nevyšly podle jeho představ a tak konečné 6.místo bylo pro něj menším zklamáním. Fana Hajduk obsadil celkově 22.místo a Jiří Košťálek 38.místo. Poprvé v historii oddílu jsme měli zastoupení v soutěži kladkových luků. Republiková premiéra ve venkovní lukostřelbě vyšla lépe zkušenějšímu Milanovi Hajdukovi, který obsadil osmou příčku, Mirek Hudec st. zaostal o dvě místa na příčce desáté. Družstvo našich kladkových luků doplněné o Petra Vernera z Brna získalo bronzovou medaili.

Dařilo se nám také v dlouhodobých týmových soutěžích. Soutěž I.ligy je považována vedle MČR za nejvyšší týmovou dlouhodobou soutěž a my jsme měli zastoupení ve všech kategoriích. Žáci obsadili druhé místo, junioři třetí místo a největší úspěch dosáhlo družstvo mužů. Po dlouhých šesti letech, kdy obsazovalo druhé, třetí a čtvrté místo se v letošní sezóně muži představili ve velké formě a tuto soutěž suverénním výkonem vyhráli! Svými výkony v jednotlivých kolech, rovnající se světovým výkonům, překonávali české rekordy a soupeřům nedávali mnoho šancí.

Naši juniorští reprezentanti kadet Mirek Hudec a junior Fana Hajduk se dále zúčastnili Junior Cupů v Polsku a Itálii a následně MS v americkém Ogdenu. Na všech těchto závodech předvedli velmi kvalitní výkony a proto Mirkovo 10.místo a Fanovo 15.místo v konečném hodnocení evropského poháru je velkým úspěchem. Fana Hajduk byl také členem juniorského družstva, které právě v Polsku získalo stříbrnou medaili a vytvořilo české rekordy v této disciplíně. Na MS k těmto úspěchům přidal Mirek 30.místo a Fana vybojoval v olympijské kvalifikace místo pro nadcházející, historicky první, juniorské olympijské hry konané v Šanghaji 2010.

Poděkování patří našim sponzorům, kteří nám pomáhají zabezpečit chod oddílu po finanční stránce a kteří mají velký podíl na našich úspěších a to:

Norma R.Z. s.r.o., město Prostějov, Olomoucký kraj, Plastimex Prostějov.


Zlato

medaile_zmedaile_zmedaile_zmedaile_zmedaile_z

Stříbro

medaile_smedaile_smedaile_smedaile_smedaile_s

Bronz

medaile_bmedaile_bmedaile_bmedaile_bmedaile_b